Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami
Białka ubić z solą i 6 łyżkami wody na sztywną pianę ,dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy,następnie dodać żółtka,połączyć na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać .Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. do 180st około 25-30 min.
Jabłka:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ,zalać sokiem pomarańczowym (z kartonu )
Postawić na gazie i doprowadzić tylko do zagotowania.Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i dodać do jabłek .
Zimne ciasto przekroić na dwa placki ,dolny posmarować gęstniejącymi jabłkami ,przykryć drugim plackiem .Czekoladę rozpuścić z mlekiem ,posmarować wierzch ciasta i posypać kolorową posypką .
Zostawić do zastygnięcia .