Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niezawodny piernik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
miód prawdziwy 50 dag
cukier 25 dag
masło 20 dag
jajko 4
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżka
orzechy włoskie 3 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Niezawodny piernik

Mąkę przesiać z sodą i przyprawą do piernika-wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę. Miód podgrzać z cukrem na dużym ogniu aż zbrązowieje, do tego dodać niepełną szklankę wrzącej wody. Następnie włożyć przyprawę i pokrojone w kawałki masło-wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Wystudzić, a do ostudzonej masy dodać żółtka i rozdrobnione orzechy, które wcześniej sparzamy wrzątkiem. Dodajemy łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczy. Wszystko mieszamy mikserem. Następnie porcjami dodawać ubite białko i delikatnie mieszać rózgą. Piec ok. 1 godz. W temp. 180° C. Po wystygnięciu ciasto wyjąć z foremek, zawinąć w folię do żywności i wstawić do zimnego miejsca (ja wystawiam na balkon) na 6 dni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 23.02.2012 09:54
Pyszności :)
BernadettaP 09.12.2011 07:24
Już czuję zapach Świąt :)
ben-ka 26.06.2011 22:29
to tylko Ci pozazdrościć!:) niech Cię nie rozpieści ......
pacpaw 06.03.2011 11:13
nie dosłownie mój :o) Wypiekami zajmuje się Luba :o)
MAR3STA 06.03.2011 10:05
cudny ten twój piernik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak