Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po chińsku z orzechami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 70 dkg
czosnek 3 ząbki
imbir 2 cm
olej 2 łyżeczki
papryczki chili 3 szt
papryka czerwona 1 szt
marynata
sól 1/2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki
ocet jabłkowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki
sos
cukier 3 łyżeczki
skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
ocet jabłkowy 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżeczka
rosół 1/2 szklanki
zielona cebulka 5 szt
orzechy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po chińsku z orzechami

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę,robimy marynatę i mieszamy z mięsem,odstawiamy na dwie godziny.Na patelni smażymy pokruszone orzechy na złoty kolor i odstawiamy.Czosnek i imbir drobno kroimy,cebulki i papryczki na kawałki około 1cm.W głębokiej patelni rozgrzanej olejem smażymy chili,czosnek i odkładamy na talerz,kurczaka smażymy aż się zarumieni,do niego dajemy czerwoną papryke chili imbir czosnek i cebulkę.Mieszamy składniki sosu i zalewamy nim kurczaka i posypujemy orzeszkami.Smażymy wszystko na dużym ogniu aż sos zgęstnieje.Podajemy z ryżem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 21.06.2011 11:55
pyszne na bank
misiek123 24.03.2011 18:45
hm...
eli82 07.03.2011 09:26
super
Misiek1 06.03.2011 12:28
Koniecznie muszę wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak