Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane kluski ze szpinaku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak 1/2 kg
jajko 2 szt
mąka 25 dkg
sól
sos
cebula 2 szt
pieczarki 25 dkg
masło 1 łyżka
śmietana kwaśna 150 ml
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
swr żółty starty 15 dkg
sól do smaku
woda

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane kluski ze szpinaku

Szpinak płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie,po ugotowaniu i osączeniu drobno go siekamy i studzimy,Formę do zapiekania natłuszczamy.Do szpinaku dodajemy mąkę jajka,łyżeczkę soli pięć łyżek wody i wyrabiamy na gładką masę,aż pokażą sie pęcherzyki,ciasto będzie rzadkie Do garnka wlewamy wodę i gotujemy,ciasto przekładamy na mokrą deskę i trzymamy ją nad garnkiem i odcinam małe kawałki ciasta i wrzucamy je na wrzątek.Gdy wypłyną na wierzch wyjmujemy i układamy w formie do zapiekania.Teraz robimy sos cebulę drobno kroimy ,pieczarki kroimy w talarki.Na patelni rozpuszczamy masło,dusimy cebulę dodajemy pieczarki i dusimy.Dodajemy śmietanę w między czasie cały czas mieszamy doprawiamy i zalewamy kluski,posypujemy serem.Zapiekamy w piekarniku w temp 175 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 05.01.2012 21:53
superrrr

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak