Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks bananowy z żurawinami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

150 gr rozpuszczonego masła
175 gr mąki
150 gr miałkiego cukru
pół łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka posiekanej mlecznej czekolady
garść posiekanych orzechów
banan 4 szt
rodzynki 100 g
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks bananowy z żurawinami

Rodzynki i zurawiny zalewamy rumem. Masło ucieramy z cukrem aż powstanie gęsta masa. Dodajemy pojedyńczo jajka, zmniejszamy obroty miskera i dodajemy rozgniecione banany, orzechy, czekoladę, rodzynki i żurawiny.W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy te mieszaninę do masy mieszamy ręcznie aż składniki się połączą. keksówke smarujemy masłem i wysypujemy mąką Pieczemy w 170 stopniach około 45-55 minut,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 01.03.2012 10:32
Ale fajny keks, banany, żurawina, mniam :)
Sarenka 04.08.2011 16:50
Robialm bananowy, ale nie z zurawina - brzmi smacznie :P
ewelinapac 27.08.2010 09:44
fajna sprawa
SmacznaPyza 23.08.2010 19:28
hm...muszę sobie zapisać przepis i wypróbować :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak