Sposób przygotowania

Cebulę i pora obrałam, umyłam, posiekałam. Na patelni roztopiłam masło, dodałam warzywa i podsmażyłam je lekko. Następnie dorzuciłam pokrojone w paski rozmrożone opieńki - grzyby były przed zamrożeniem blanszowane. Poddusiłam całość razem ok. 3 min.. Do garnka wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wypłukaną kaszę i zalałam je wywarem z włoszczyzny, dorzuciłam liść laurowy. Gotowałam 10 min po czym dołożyłam zawartość patelni, 1/3 łyżeczki lubczyku i gotowałam jeszcze kilka minut. Śmietankę 12% roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością zupy i wlałam do garnka. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać wywaru albo wody. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym. Odstawiłam zupę na 15 min. aby odpoczęła. Przed podaniem posypałam siekaną zieleniną.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    pięknie
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    wygląda znakomicie:)
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Zupy na opieńkach są pyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Apetyczny, aż ślinka cieknie.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ja raczej nie używam w kuchni opieniek.... I patrząc na takie pyszności zastanawiam się dlaczego:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    super przepis i zdjęcia, na pewno się skuszę, tym bardziej że uwielbiam opieńki i co roku zbieram ich spore ilości
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !