Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks świąteczny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 kostka
cukier puder 1 1/2 szkl.
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 450g
ekstrakt z wanilii 1 łyżka
wódka 2 łyżki
bakalie 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Keks świąteczny

Na początku foremki keksowe dobrze posmarowac maslem i wysypac maka. Rodzynki zalac goraca woda i zostawic na kilka minut, dobrze odsaczyc i obsypac maka. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180C.
Miękkie maslo dobrze rozetrzec, dodac cukier puder i ubic na puszysta mase. Ciagle ubijajac dodac po jednym zoltka, proszek do pieczenia, make, wanilie i wodke. Z bialek ubic sztywna piane, dodac 1/3 do masy i dobrze wymieszac, aby troche ja rozluznic, potem delikatanie wmieszac pozostala piane i dodac bakalie. Nalozyc do foremek i piec przez okolo 15-20 minut, az beda lekko zrumienione.
Wyjac z foremek i wystudzic. Mozna posypac cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 06.12.2012 19:53
z wódeczką muszę spróbować
Ewelina38 21.05.2012 21:51
bardzo lubimy keksy i często piekę
Magdalena1110 16.05.2012 16:53
smaczny
olkaaa 01.05.2012 10:36
uwielbiam
mic 22.04.2012 20:10
keks dobry jest
Rybciia 02.04.2012 22:22
świetny
Wafelek2601 02.04.2012 13:57
pyszny
Neetka90 24.12.2011 00:02
uwielbiam :)
Neetka90 24.12.2011 00:02
uwielbiam :)
Neetka90 24.12.2011 00:02
uwielbiam :)
Anna152 29.10.2011 07:39
super
Krystyna32 05.03.2011 16:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak