Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowata inka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 2 szkl
mak 1/2 szkl
olej 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 5 szt
kasza manna 6 łyżek
cukier 1/2 szkl
margaryna 20 dag
mleko 1,5 szkl
kawa zbożowa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata inka

Ubijamy żółtka z cukrem, wlewamy olej , wsypujemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak, dalej ucieramy, dodajemy pianę ubitą z 5 białek i powoli mieszamy. Przekładamy do formy. Wielkość uzależniamy od tego , z ilu warstw robimy nasze ciasto. ja zazwyczaj robię na większej formie i kroję na pół. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
KREM:
zagotowujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy kilka minut. odstawiamy do wystygnięcia,aby na mannie nie zrobił się kożuch posypujemy cukrem.
Miękką margarynę ucieramy i powoli dodajemy wystudzoną kaszę mannę i kawę inkę. Miksujemy jeszcze chwilę.
Przestudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. wierzch możemy polać polewa czekoladową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 16.10.2011 08:57
super
jolajka 07.09.2011 07:12
a jaki pyszny?!
Magdalena80 06.09.2011 23:31
fajny ten piegusek
MAR3STA 10.03.2011 15:36
wyśmienite ciasto!
pacpaw 06.03.2011 08:52
nie spotkałem się jeszcze z takim ciastem :o) super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak