Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ze szpinakiem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
drożdże 50 g
śmietana 12% 1 szklanka
margaryna 70 g
szczypta soli
Farsz:
szpinak 350 g
ser biały 400 g
ser żółty 150 g
cebula
czosnek 3 ząbki
sól, pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem

Farsz:
Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podmażyć na oleju. Dodać szpinak, smażyć aż do odparowania. Odstawić do ostygnięcia. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać razem z białem serem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Drożdże połączyć ze śmietaną, cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiać, margarynę posiekać dodać 2 żółtka oraz całe jajko.Wszystko wymieszać, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy wyłożyć farsz, formować pierożki. Odstawić na pare minut do wyrośnięcia.Posmarować białkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temp. 180 stopni przez ok 20 min. na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 03.05.2013 12:47
Te pierożki wyglądają bardzo apetycznie!
ewelina/bunia 25.01.2012 22:13
super
patusia 22.09.2011 22:19
Wyglądają wręcz rewelacyjnie i baaardzo pobudzają wyobraźnię co do ich smaku. Jak dla mnie - bomba :)
Jolanta40 16.08.2011 09:24
ależ apetycznie wyglądają
jeta72 13.05.2011 19:27
Świetny przepis;)
banditka 09.05.2011 21:12
fajne
Marzena40 05.04.2011 11:48
pysznie wyglądają
Dorota76 12.03.2011 15:03
rewelacyjne uwielbiam wszystko co ze szpinakiem
madi356 11.03.2011 23:24
apetycznie wyglądają:)
aginaa 10.03.2011 13:46
pyszne
Katarzyna/kate1980 06.03.2011 21:12
z wielką chęcią bym spróbowała
Margo1 05.03.2011 21:11
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak