Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja tajska zupa z krewetkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

250 g krewetek królewskich
1 łyżka sosu rybnego
ząbek czosnku
1 lub 1i1/2 łyzki czerwonej pasty curry
150g pieczarek
100g makaronu japońskiego somen
1 łyzka soku z limonki lub cytryny
2 marynowane trawy cytrynowe
kilka lisci kapusty pekińskiej
łyżka posiekanej lisci kolendry
sól, pieprz
imbir świeży 1/2 łyżeczki
rosół warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Moja tajska zupa z krewetkami

Moja wariacja na temat tajskiej zupy z krewetkami.

Makaron zalać wrzatkiem i gotowac 3 minuty. W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek drobno posiekany, imbir. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby pokrojone na plasterki, trawe cytynową, poszatkowana kapustę i,gotować 5 minut W woku lub na patelni wlac troche oliwy, mocno rozgrzac i wrzucic krewetki i paste curry, Szybko przesmażyc. Zalac chochlą zupy i przelać wszystko do garnka z zupą. Przyprawić sokiem z limonki, pieprzem, solą (ewentualnie odrobina cukru jesli zbyt kwasna). Gotować 2 minuty. Dodac makaron. Posypać kolendra. Mozna dodac jeszcze pasty curry jesli dla kogos jest zbyt mało pikantna. :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 30.01.2011 23:53
To racja, Pyza,robić nie, spróbować,owszem! Zupka bardzo apetyczna!
Henryka2 30.01.2011 23:53
To racja, Pyza,robić nie, spróbować,owszem! Zupka bardzo apetyczna!
SmacznaPyza 21.08.2010 20:41
chyba nie moje klimaty - no, może gdyby ktoś dla mnie zrobił...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak