Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lasagne (tradycyjna)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 kostka
mąka 3-4 łyżki
mleko 1,5 szklanki
mięso mielone wieprzowo-wołowe 0,5 kg
sos boloński 2 szt
sól
pieprz
przyprawa gyros
oregano
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
ser żółty 40 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: lasagne (tradycyjna)

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 min., na pół miękko. Ja gotuje zwykle po 4-5 płatów, żeby się nie posklejały. Wyjmujemy na talerz. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Sos mięsny: na patelnie wkładamy mięso. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Do mięsa dodajemy 2 sosy bolońskie z torebki, które przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, wszystko gotujemy jeszcze ok.5min

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. do masła, powoli wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy sos będzie gęstniał wlewamy resztę mleka. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwy: makaron, sos beszamelowy, sos mięsne , ser żółty itd. Na wierzchu makaron posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.08.2013 15:30
moja ulubiona
19.04.2013 14:36
lazania tradycyjna z sosem z torebki to jakaś kpina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak