Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2
mleko 3 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
mąka 2-3 szklanki
mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4
mąka krupczatka 9 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 250 gram
masło rozpuszczone 3 łyżki
Ciasto: 2 całe
jajko 2 całe

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrabiać aby uzyskań konsystencję ciasta na kluski. Rozrobione ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować piec każdy 15 min w tem 180 stopni na jasnozłoty kolor. (Nie dolepiać kawałków ciasta bo się kruszą)
Z produktów na masę 1/2 mleka, margarynę i cukier zagotować. Mąkę krupczatkę żółtka, cukier waniliowy rozrobić z 1/2 mleka. Rozrobioną masę wlać do gotującego się mleka i gotować jak budyń aż będzie gęste. Masą przekładać placki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 17.08.2013 15:17
palce lizać
agata1722
agata1722 30.09.2011 13:00
to mi smaczne się zapowiada
petronella 01.08.2011 00:31
pychota:))
stokrotka 26.05.2011 08:39
pyszności
Ewelina38 04.04.2011 22:48
uwielbiam napoleonki :)
MAR3STA 26.03.2011 16:16
pycha!
Małgorzata113 05.03.2011 09:28
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak