Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEWKA ŻOŁĄDKOWA

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piołun suszony 5 g.
drapacz lekarski suszony 5 g.
tysięcznik suszony 5 g.
skórka z pomarańczy 4 dag.
Gałka muszkatołowa cała Prymat 2 g.
wódka 70 %, 1 l
woda 0,25 l.
cukier 0,25 kg.
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: NALEWKA ŻOŁĄDKOWA

Do słoja wrzucamy posiekane zioła, najlepiej: piołun, drapacz lekarski, tysięcznik, dodajemy suszona skórkę pomarańczową, gałkę muszkatołową, cynamon, zalewamy wódką (70 %) zrobioną ze spirytusu, szczelnie zamykamy, odstawiamy na czas trzech miesięcy w ciemne i ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu zioła odcedzamy od płynu. Z wody i cukru robimy syrop. Do ciepłego syropu dodajemy odcedzoną od ziół wódkę. Szczelnie zamkniętą, odstawiamy na tydzień czasu. Po tygodniu przefiltrowujemy, odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca w zamkniętych butelkach. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 05.03.2011 09:18
super
Monika193
Monika193 05.03.2011 09:06
na pewno pyszna
patusia 04.03.2011 23:19
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak