Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb pszenno-żytni

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
mąka żytnia 50 dkg
drożdże 5 dkg
sól 1,5 łyżeczki
olej 4 łyżki
miód 1 łyżeczka
woda 3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: chleb pszenno-żytni

Na początku robimy rozczyn,w dużej misce mieszamy drożdże,mąkę pszenną i ciepłą wodę i dodajemy łyżeczkę miodu,dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto,odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,następnie dodajemy mąkę żytnią,olej,sól,zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite.Formujemy chlebek wierzch ciasta nakłuwamy widelcem,będzie wtedy pulchniejsze,zostawiamy jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce,następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy około 40 min,chleb jest dobry gdy jak go popukamy jest głuchy dżwięk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 15.07.2011 09:14
też piekłam chlebek, ale troszkę inaczej
anemon 02.07.2011 08:25
Chleb upieczony w domu jest najsmaczniejszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak