Sposób przygotowania

Na początku robimy rozczyn,w dużej misce mieszamy drożdże,mąkę pszenną i ciepłą wodę i dodajemy łyżeczkę miodu,dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto,odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,następnie dodajemy mąkę żytnią,olej,sól,zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite.Formujemy chlebek wierzch ciasta nakłuwamy widelcem,będzie wtedy pulchniejsze,zostawiamy jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce,następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy około 40 min,chleb jest dobry gdy jak go popukamy jest głuchy dżwięk.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Chleb upieczony w domu jest najsmaczniejszy.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    też piekłam chlebek, ale troszkę inaczej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !