Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki krówkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mleko 100 ml
drożdże 1/4 kostki
cukier 4 łyżeczki
sól szczypta
żółtko jajek 2 szt
masło 2 łyżki
masa krówkowa
olej do smażenia
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki krówkowe

Na samym początku przygotować rozczyn- w letnim mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Rozczyn pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie do miski wsypać mąke,dodać żółtka, roztopione-ostudzone masło,szczyptę soli, spirytus i wlać rozczyn. Wszystko ze sobą połączyć i wyrobić ciasto rękoma. Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzine(najlepiej miske czyms przykryc). Po tym czasie wyrobić płaskie prostokąty i na każdy kawałek ciasta położyć 1-2 łyżeczki masy kajmakowej. Przygotowane pączki pozostawić na około 30 minut(aby podrosły). Po tym czasie rozgrzać garnek z olejem. Smażyć na złotobrązowy kolor. Przed podaniem pączki można polukrować(1 szkl cukru pudru i 2 łyżki wody- wymieszać to ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak