Sposób przygotowania

Na samym początku przygotować rozczyn- w letnim mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Rozczyn pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie do miski wsypać mąke,dodać żółtka, roztopione-ostudzone masło,szczyptę soli, spirytus i wlać rozczyn. Wszystko ze sobą połączyć i wyrobić ciasto rękoma. Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzine(najlepiej miske czyms przykryc). Po tym czasie wyrobić płaskie prostokąty i na każdy kawałek ciasta położyć 1-2 łyżeczki masy kajmakowej. Przygotowane pączki pozostawić na około 30 minut(aby podrosły). Po tym czasie rozgrzać garnek z olejem. Smażyć na złotobrązowy kolor. Przed podaniem pączki można polukrować(1 szkl cukru pudru i 2 łyżki wody- wymieszać to ).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !