Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grecki biszkopt

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dkg
mąka 12 dkg
cukier 12 dkg
kasza manna 14 dkg
płatki migdałowe 5 dkg
jajko 6 szt
cukier waniliowy
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
skórka z pomarańczy
sól
Syrop:
woda 25 dkg
cukier 1/2 szklanki
sok z cytryny 1/2 szklanki
brandy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: grecki biszkopt

Oddzielamy żółtka od jajek.Żółtka,masło cukier waniliowy i cukier ucieramy,z białek ubijamy pianę i dodajemy do utartej masy dodajemy również mąkę,proszek do pieczenia i kaszę mannę,wszystko powoli mieszamy mikserem stopniowo dodajemy płatki migdałowe,skórkę z pomarańczy i sok.Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy 50 min.Teraz robimy syrop brandy gotujemy z wodą ,cukrem i sokiem z cytryny,nasączamy gotowe ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.03.2012 18:43
fajny
Krystyna32 01.05.2011 10:04
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak