Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać 1/3 cukru, cukier waniliowy, żółtka, masło i śmietanę. Składniki posiekać nożem i wyrobić ciasto. Podzielić na cztery części - trzy większe i jedną małą. Małą część włożyć do zamrażarki, a pozostałe do lodówki na godzinę.

Przygotować konfiturę (można dzień wcześniej): wiśnie w garnku zasypać połową pozostałego cukru i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Wiśnie odłączyć od soku i przełożyć na patelnię, dodać resztę cukru i zasmażać 20 minut (aby się nie przypaliło można podlać odrobiną soku). Przestudzić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Jedną część rozwałkować, przełożyć na blachę, posypać połową kakao, nakłuć widelcem. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta, z tym, że trzeciej nie posypujemy kakao. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.

Ubić pianę z białek. dodać cukier i 6 łyżek soku wiśniowego. Wyjąć ciasto, rozsmarować na nim konfiturę wiśniową, wyłożyć pianę ubitą z białek i posypać startym zamrożonym ciastem półkruchym. Ponownie wstawić do piecyka na około 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Najlepsze jest na następny dzień.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Wygląda smacznie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pyszne;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    zgadzam się:) Rewelacja :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda na smaczne...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !