Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z bakłażanem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
cebula 2 szt
pomidory 2 szt
oliwa 5 łyżek
mąka pszenna 10 g
czosnek ząbki 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 szkl
bakłażan
wino białe wytrawne 0.5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z bakłażanem

Kurczaka dzielimy na porcje i podsmażamy na oliwie,aż się zrumieni.Pomidory kroimy na kawałki,jedną cebulę w półkrążki,a czosnek przeciskamy przez praskę.Na tłuszczu ze smażenia podduszamy cebulę,czosnek i pomidory.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy posiekaną natką.Następnie zalewamy bulionem i winem,dodajemy cebulę i czosnek i pomidory.Dusimy ok.15minut.Bakłażany kroimy w grube plastry,doprawiamy solą i pieprzem,obtaczamy w mące i podsmażamy.Drugą cebulę kroimy w krążki i podsmażamy.Na półmisek wykładamy kurczaka,a na nią cebulę.Wokół układamy plastry bakłażana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak