Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 1 opakowanie
jabłka 5 sztuk
mąka 3 szkłanki
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem

Budyń ugotować i ostudzić .
Jabłka obrać , umyć pokroić na małe kawałki ( ćwiartki).
Pozostałe składniki: mąka, cukier, jajka, żółtko, margarynę , proszek do pieczenia- zagnieść.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą .
Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie NIE równe części.
Większą część ciasta wyłożyć na blachę , również na ściankach blachy (wysoko).
Na ciasto ułożyć jabłka, zalać budyniem.
Druga część ciasta dobrze rozwałkować , tak aby było większe od blachy.
Położyć rozwałkowane ciasto na budyń i zalepić na ściankach ze pierwszą częścią ciasta.
Piec około 1 godz w 160/170 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 08.11.2012 10:36
tez taki robię:)
suzana 04.03.2011 10:36
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak