Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimny sernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homogenizowany 750 g
masło roślinne 250 g
żółtka jaj 6 szty
cukier puder 300 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
galaretka truskawkowa 2 opakowania
mleko(słodkie) 375 ml
olejek waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zimny sernik

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy je do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy ją do ostudzenia, ale uważamy by się nie skrzepła.
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Podczas ucierania masła dodajemy po jednym żółtku.
Kiedy już masa będzie puszysta dodajemy olejek waniliowy i serki homogenizowane. Dodajemy do masy serowej chłodną żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy herbatnikami lub biszkoptami ew. niskim blatem ciasta biszkoptowego lub piaskowego, pokrywamy je masą serową.
Wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Na zimną masę serową wylewamy lekko krzepnącą galaretkę i odstawiamy na około 2, 5 - 3 godzin.

Do tego serniczka możemy dodać bakalii, będzie wtedy wspaniałym deserem na stole świątecznym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 13.03.2012 15:46
palce lizaĆ
Olaa 28.09.2011 08:50
dobre
marcia71 24.01.2011 10:17
dobrze wygląda
jarek4 20.10.2010 11:09
mniam
Agnieszka191 15.10.2010 22:32
ja robie cały na zimno a tu z biszkoptem, cos innego dla mnie
pipi765 13.10.2010 13:08
pysznie wygląda
marzencia2007 06.10.2010 16:34
śwetny!
justyna111 22.09.2010 17:28
rewelacja
Lidia11 22.09.2010 14:14
super
Katarzyna156 20.09.2010 18:49
ojejku.. wygląda rewelacja :)
ewelinapac 12.09.2010 11:21
rewelacja
mehia 04.06.2010 09:39
pycha :)
Ewa111 03.06.2010 19:51
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak