Sposób przygotowania

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, zmiksować na puree. Połowę masła rozpuścić na patelni, usmażyć na rumiano cebulę, dodać puree z kalafiorów, zagotować, dodać śmietanę, przełożyć do miski i odstawić.

W garnku rozpuścić drugą połowę masła, dodać mąkę, wymieszać, zagotować i dodawać stopniowo mleko, sos będzie gęstniał. Przyprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem.
Przyprawiony sos, starty ser, ubite żółtko, jajka dodać do kalafiorów, przyprawić, wymieszać.

Puree przełożyć do wyłożonej folią spożywczą okrągłej, z dziurką formy. Okrągłą formę wstawić do formy prostokątnej, wypełnionej wodą do ¾ wysokości formy okrągłej.

Puree piec ok. 1 godzinę. Kalafior super smakuje z sosem pomidorowym. Sos toskański pomidorowy – znajduje się, również w mojej księdze. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !