Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki dla wytrwałych

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1 kg
cukru kryształu 10 dag
cukru pudru 30 dag
masła 10 dag
drożdży świeżych 3 dag
ugotowane ziemniaki 2
maślanki naturalnej 350 ml
letniej wody 100 ml
gorąca woda 40 ml
spirytusu 1 łyżka
soku z cytryny 1 łyżka
soli 1 łyżeczka
olej do smażenia
skórka otarta z cytryny do dekoracji
jajko duże

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki dla wytrwałych

Przygotować ciasto na pączki: do dużej misy przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie w środku, wsypać sól, połowę cukru kryształu, dodać pokruszone drożdże i wlać letnią wodę. Delikatnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić, aby podwoiło swoją objętość. Następnie dodać pozostałe składniki: ziemniaki przeciśnięte przez praskę (lub zmielone w maszynce), jajka, maślankę, spirytus oraz resztę cukru kryształu. Dokładnie wyrobić ciasto, na samym końcu łącząc z roztopionym masłem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Co 30 minut ciasto „odpowietrzać”, podsypując niewielką ilością mąki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm i szklanką wykrawać krążki. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy krążki podwoją swoją objętość – nadziewać je konfiturą owocową za pomocą szprycy z ostrą końcówką (ja konfiturę przyrządziłam sama z mrożonych truskawek, wiśni oraz malin). Przykryć, aby pączki nie obsychały.

W szerokim garnku rozgrzać olej (musi być go na tyle dużo, aby pączki mogły swobodnie pływać). Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 3-4 pączki wyrośniętą stroną do dołu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmować na papierowy ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać skórką cytrynową.

Lukier: utrzeć cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 24.01.2013 22:23
smakowicie wyglądają
witaminkaa 06.03.2012 10:02
Idealne:)
Karolina92 01.07.2011 14:51
potrzeba wytrwalosci, ale warto - sa swietne!
Baska Kaska 24.05.2011 08:29
idealne
pawel6 03.04.2011 12:57
wyglądają przepysznie:)
Aleksandra45 08.03.2011 15:16
cudowne
Misiek1 08.03.2011 11:24
Pyszności:)
Gosia40 04.03.2011 07:41
Ale pączki!! Mi nigdy nie udaje się zrobić tak, aby wokół powstała otoczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak