Sposób przygotowania

Do misy przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie w środku, wsypać sól, połowę cukru kryształu, dodać pokruszone drożdże i wlać podgrzany sok z mandarynek. Delikatnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Następnie dodać pozostały cukier, śmietanę, jajko, żółtka oraz spirytus. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać pączusie za pomocą kieliszka. Oprószyć mąką, przykryć i pozostawić, aby podwoiły swoją objętość.

W garnku rozgrzać olej. Kłaść partiami pączusie i smażyć na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na kuchennym ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe polukrować.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    pyszności:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    to ja poproszę takiego ptysia;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Super!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Malutka chwila przyjemności:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Takich jeszcze nie robiłam, ale muszę spróbować:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    takich jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pięknie wyglądają
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    kotlet

    to muszą być bardzo aromatyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    extra;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !