Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z polędwicy w sosie śmietanowo-kurkowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwicy wieprzowej 60 dag
mrożonych kurek 25 dag
śmietany 18% 150 ml
gorąca woda 100 ml
oliwy z oliwek 3 łyżki
mąki pszennej 1 łyżka
cebula biała 1

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z polędwicy w sosie śmietanowo-kurkowym

Przyprawy Prymat do smaku: sól, pieprz czarny grubomielony, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka mielona, przyprawa do mięsa wieprzowego oraz gałka muszkatołowa.


W szklanym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek oraz sól, pieprz czarny, paprykę słodką i przyprawę do mięsa wieprzowego. Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone mięso przełożyć do rondla.

Na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć białą i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodać rozmrożone kurki (małe pozostawić w całości, a większe przekroić na połowę). Posypać solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut i przełożyć do rondla z mięsem.

Rondel postawić na małym ogniu. Wlać gorącą wodę, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i pokruszony liść laurowy. Dusić mięso z kurkami i cebulą przez 5 minut pod przykryciem. W szklance wymieszać śmietanę z mąką pszenną i odrobiną zimnej wody. Przyprawić gałką muszkatołową i wlać do mięsa. Całość gotować tak długo, aż mięso i grzyby będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 26.02.2014 16:03
pycha przepis z kurkami
pacpaw 13.10.2011 22:05
kurka blada :o)
Małgorzata106 20.08.2011 11:57
rewelacja
Ela15 28.07.2011 08:33
super
Gosia40 24.03.2011 06:32
apetyczne:)
Nina7 10.03.2011 09:07
Z moimi ulubionymi grzybami - super!
cichor 09.03.2011 19:24
Wygląda rewelacyjnie:)
MAR3STA 06.03.2011 10:47
pycha!
Misiek1 04.03.2011 07:44
Znakomity przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak