Sposób przygotowania

Przyprawy Prymat do smaku: sól, pieprz czarny grubomielony, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka mielona, przyprawa do mięsa wieprzowego oraz gałka muszkatołowa.


W szklanym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek oraz sól, pieprz czarny, paprykę słodką i przyprawę do mięsa wieprzowego. Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone mięso przełożyć do rondla.

Na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć białą i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodać rozmrożone kurki (małe pozostawić w całości, a większe przekroić na połowę). Posypać solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut i przełożyć do rondla z mięsem.

Rondel postawić na małym ogniu. Wlać gorącą wodę, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i pokruszony liść laurowy. Dusić mięso z kurkami i cebulą przez 5 minut pod przykryciem. W szklance wymieszać śmietanę z mąką pszenną i odrobiną zimnej wody. Przyprawić gałką muszkatołową i wlać do mięsa. Całość gotować tak długo, aż mięso i grzyby będą miękkie.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Znakomity przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pycha!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    cichor

    Wygląda rewelacyjnie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Z moimi ulubionymi grzybami - super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    apetyczne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    kurka blada :o)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pycha przepis z kurkami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !