Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać. Wlać do szklanki i wymieszać z drożdzami i łyżeczką cukru. Do miski dodać żółtka i cukier puder- zmiksować na jasną, gładką masę. Do rondelka umieszczam margarynę. Do miski z masą jajeczną dodaję mąke, letnią margarynę, mleko z drożdżami i wyrabiam ciasto. Odkładam je w ciepłe miejsce, przykrywam ręcznikiem i czekam około 2 godzin, aż wyrośnie. Następnie ciasto dzielę na 2 części i każdą wałkuje na kształt prostokąta tnę na 8 części i na każdy kawałek ponownie wałkuje, aby utworzyć zgrabny wałeczek. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu każdy paluszek delikatnie kroje wzdłuż i smaruje dżemem. Na koniec polukrować(tzn. cukier puder połączyć z wodą).

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam wszystkie wypieki z ciasta drożdżowego:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !