Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z powidałami śliwkowymi i cukrem pudrem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
drożdże 10 dag
jaja 4 szt.
masło 1/4 kostki
mleko 1 szkl.
sól szczypta
olejek waniliowy 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
powidła 1 słoiczek
cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z powidałami śliwkowymi i cukrem pudrem

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać 2 jajka i 2 żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek, resztę mleka. Mieszać wszystko i dobrze wyrobić. Gdy składniki się połączą, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć je i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robić kulki z ciasta, rozciągnąć, nakładać łyżeczką powidła, zlepić, uformować kulkę. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola2 08.04.2011 21:33
uwielbiam pączki
bejciu24 03.03.2011 19:14
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak