Sposób przygotowania

1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 15 min, aby napęczniała. W tym czasie przebierz i opłucz truskawki.Połowę z nich pokrój na plaserki. 2. Wyłóż folią 6 filiżanek o poj. 200 ml. Spód i brzegi filiżanek przykryj plasterkami truskawek, układając je na zakładkę. 3. Pozostałe truskawki zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem i sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę podgrzewaj, mieszając aż się rozpuści. Dodaj łyżkę masy mascarpone, wymieszaj, połącz z pozostałą masą.Na koniec całość wymieszaj ze śmietanką ubitą na sztywno. Kremem napełnij filiżanki z truskawkami. 4. Stop masło. W malakserze zmiel biszkopciki lub drobno pokrusz. Wymieszaj je z masłem. Po porcji powstałej masy równomiernie rozsmaruj na tężejącym kremie truskawkowym. Lekko dociśnij. Deser ochładzaj około 12 godzin. Przed podaniem wytrząsij go z filiżanek, usuń folię. Udekoruj truskawkami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Znakomite babeczki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !