Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puchowe babeczki z truskawkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawek 50 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
serka mascarpone 25 dag
cukru 4 łyżki
soku z cytryny 4 łyżki
śmietanki kremówki 200 ml
herbatniczków migdałowych 5 dag
truskawki
masła 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Puchowe babeczki z truskawkami.

1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 15 min, aby napęczniała. W tym czasie przebierz i opłucz truskawki.Połowę z nich pokrój na plaserki. 2. Wyłóż folią 6 filiżanek o poj. 200 ml. Spód i brzegi filiżanek przykryj plasterkami truskawek, układając je na zakładkę. 3. Pozostałe truskawki zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem i sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę podgrzewaj, mieszając aż się rozpuści. Dodaj łyżkę masy mascarpone, wymieszaj, połącz z pozostałą masą.Na koniec całość wymieszaj ze śmietanką ubitą na sztywno. Kremem napełnij filiżanki z truskawkami. 4. Stop masło. W malakserze zmiel biszkopciki lub drobno pokrusz. Wymieszaj je z masłem. Po porcji powstałej masy równomiernie rozsmaruj na tężejącym kremie truskawkowym. Lekko dociśnij. Deser ochładzaj około 12 godzin. Przed podaniem wytrząsij go z filiżanek, usuń folię. Udekoruj truskawkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.04.2011 00:14
Znakomite babeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak