Sposób przygotowania

1. Truskawki przebierz i dobrze umyj. Odłóż 8 sztuk. Resztę wrzuć do nektaru wiśniowego, dodaj sok z cytryny. Zmiksuj całość na gładki mus. Wstaw do lodówki. 2. Białka jajek umieść w wysokim naczyniu do ubijania. Dosyp cukier, sól i ubijaj, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się sztywna. 3. W szerokim rondlu zagotuj wodę, zmniejsz płomień, aby nie wrzała. Z masy bezowej dwoma łyżkami wycinaj kluseczki i zsuwaj do gorącej wody. Parz 2-3 minuty, obróć i parz jeszcze 3 minuty. Kluseczki wyjmij łyżką cedzakową. Ostudź. 4. Drobno pokrój odłożone truskawki. Mus truskawkowy rozlej do 2 miseczek. Do każdej włóż po porcji truskawek. Udekoruj miętą oraz skórką cytrynową.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !