Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody własnej roboty

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
słodka śmietanka 1 szklanka
tłuste mleko 4,5 szklanki
wanilia 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody własnej roboty

Wszystkie składniki oprócz wanilii wlać do naczynia i mieszać po woli. Mieszając należy patrzeć, czy śmietana i cukier nie osadzają się na boku naczynia. Dolewamy wanilię. Mieszamy,do momentu powstania jednolitej bez grudkowej masy. Do miksera do lodów lub zwykłej mieszarki wlewamy dokładnie wymieszane składniki. Mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita i gęsta.W mikserze do lodu będzie to około 25 minut. Gotową masę wkładamy do kubeczków i wstawiamy na około 30 minut do lodówki, żeby lody zamarzły. Przed wstawieniem do lodówki można posypać startą czekoladą. Można również je włożyć do naczynia i zamarznięte nakładać łyżką do wafli tak jak lody w kulce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.04.2011 00:08
Takie są najlepsze.
patusia 03.03.2011 13:43
pycha takie lody własnej roboty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak