Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
żółtko jajek 8 szt
spirytus 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżeczka
smalec do smażenia
cukier puder 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

1. cisto musi być dość twarde i elastyczne.
2. Mąkę wsypać na stolnicę - wbić żółtka, wlać śmietanę i zagnieść mąkę
3. końcem noża siekać ciasto
4. gdy zostanie połowa suchej mąki wlać spirytus i dodać sól zagnieść ciasto
5. wyrobić ciasto wałkiem tak aby się tworzyły pęcherzyki
6. położyć pod miskę aby nie wyschło
7. Formować faworki i smażyć na tłuszczu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 03.03.2011 12:12
niebo w gębie...;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak