Sposób przygotowania

Wodę i mleko zagotować razem dodać łyżeczkę masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego do wrzącego płynu wsypać ryż zamieszać i zmniejszyć ogień i gotować na płytce aż ryż będzie miękki. Jabłka obrać ze skórek i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka i podusić z dodatkiem szklanki cukru cukrem waniliowym cynamonem. Do ryżu ostudzonego dodać żółtka utarte z 1/2 szklanki cukru i białkami ubitymi na sztywną pianę. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć połowę masy ryżowej na nią pulpę jabłkową i resztę masy ryżowej. Wstawić do piekarnika piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu wyłożyć na półmisek i polać czekoladą rozpuszczoną z łyżeczka masła. Kiedy polewa zastygnie udekorować bitą śmietaną i rodzynkami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna6

    Ta polewa to dobry pomysł.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !