Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami w polewie czekoladowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
woda 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy 0,5 torebeczki
masło 2 łyzeczki
cukier 3,5 szklanki
jajko 3 sztuki
cynamon Prymat 1-2 łyżeczek
masło do formy
czekolada mleczna 0,5 tabliczki
bita s mietana
rodzynki
jabłka 0,75 Reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami w polewie czekoladowej

Wodę i mleko zagotować razem dodać łyżeczkę masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego do wrzącego płynu wsypać ryż zamieszać i zmniejszyć ogień i gotować na płytce aż ryż będzie miękki. Jabłka obrać ze skórek i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka i podusić z dodatkiem szklanki cukru cukrem waniliowym cynamonem. Do ryżu ostudzonego dodać żółtka utarte z 1/2 szklanki cukru i białkami ubitymi na sztywną pianę. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć połowę masy ryżowej na nią pulpę jabłkową i resztę masy ryżowej. Wstawić do piekarnika piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu wyłożyć na półmisek i polać czekoladą rozpuszczoną z łyżeczka masła. Kiedy polewa zastygnie udekorować bitą śmietaną i rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna6 30.11.2010 07:59
Ta polewa to dobry pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak