Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
mięso mielone 0,5 kg
cebula 2 sztuki
ryż biały 2 szklanki
oliwa 1 łyżka
sól
pieprz
kostka rosołowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

1. Nastawić osoloną wodę w dwóch większych garnkach - 1 na kapustę, 2 - na ryż. W czasie kiedy się nam ma zagotować...

2. Obrać i pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę. Usmażyć na oliwie.

3. Mięso podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu - jest go w nim tyle, że sama \'\'\'\'odlewam\'\'\'\' i dodaję do farszu chudszą wersję.

4. Ryż ugotować prawie na miękko, odcedzić, przelać zimną wodą.

5. Z kapusty usunąć głąb i obgotowywać, ściągając kolejne liście - ostrożnie, żeby ich nie zniszczyć.

6. W garnku/misce wymieszać ryż, podsmażone mięso, cebulę - doprawić do smaku.

7. Włączyć piekarnik - 150-180 stopni - niech się nagrzewa. :)

8. Gołąbki zwijać, kładąc na liść 2 łyżki (lub mniej/więcej - jak kto lubi) farszu. Zawijać.

9. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub zapiekacza. Przy metalowym zapiekaczu warto dać na dno liście kapusty, by się gołąbki nie przypiekły. Przykryć kilkoma listkami tejże. Zalać 2 szklankami wody, w której rozposzczono kostkę rosołową.

10. A teraz do rozgrzanego piekarnika na 1-1,5 godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 17.12.2011 21:42
gołąbki są zawsze dobre- rewelacja !
ziutula
ziutula 15.04.2011 19:27
pyszności apetyczne....
kate.500 05.03.2011 18:49
Ciekawy przepis
halinka1011 03.03.2011 11:16
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak