Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki
2. Obrać i pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę. Usmażyć na oliwie.
3. Mięso podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu - jest go w nim tyle, że sama \'\'\'\'odlewam\'\'\'\' i dodaję do farszu chudszą wersję.
4. Ryż ugotować prawie na miękko, odcedzić, przelać zimną wodą.
5. Z kapusty usunąć głąb i obgotowywać, ściągając kolejne liście - ostrożnie, żeby ich nie zniszczyć.
6. W garnku/misce wymieszać ryż, podsmażone mięso, cebulę - doprawić do smaku.
7. Włączyć piekarnik - 150-180 stopni - niech się nagrzewa. :)
8. Gołąbki zwijać, kładąc na liść 2 łyżki (lub mniej/więcej - jak kto lubi) farszu. Zawijać.
9. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub zapiekacza. Przy metalowym zapiekaczu warto dać na dno liście kapusty, by się gołąbki nie przypiekły. Przykryć kilkoma listkami tejże. Zalać 2 szklankami wody, w której rozposzczono kostkę rosołową.
10. A teraz do rozgrzanego piekarnika na 1-1,5 godziny