Sposób przygotowania

1. Nastawić osoloną wodę w dwóch większych garnkach - 1 na kapustę, 2 - na ryż. W czasie kiedy się nam ma zagotować...

2. Obrać i pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę. Usmażyć na oliwie.

3. Mięso podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu - jest go w nim tyle, że sama \'\'\'\'odlewam\'\'\'\' i dodaję do farszu chudszą wersję.

4. Ryż ugotować prawie na miękko, odcedzić, przelać zimną wodą.

5. Z kapusty usunąć głąb i obgotowywać, ściągając kolejne liście - ostrożnie, żeby ich nie zniszczyć.

6. W garnku/misce wymieszać ryż, podsmażone mięso, cebulę - doprawić do smaku.

7. Włączyć piekarnik - 150-180 stopni - niech się nagrzewa. :)

8. Gołąbki zwijać, kładąc na liść 2 łyżki (lub mniej/więcej - jak kto lubi) farszu. Zawijać.

9. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub zapiekacza. Przy metalowym zapiekaczu warto dać na dno liście kapusty, by się gołąbki nie przypiekły. Przykryć kilkoma listkami tejże. Zalać 2 szklankami wody, w której rozposzczono kostkę rosołową.

10. A teraz do rozgrzanego piekarnika na 1-1,5 godziny

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    Ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności apetyczne....
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    gołąbki są zawsze dobre- rewelacja !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !