Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek lotaryński (fr. quiche lorraine)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
szynka wędzona 200 g
żółty ser 200 g
śmietana 18 proc 400 g
natka pietruszki do smaku
sos winegret 2 szt
jaja 3 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placek lotaryński (fr. quiche lorraine)

Szynkę pokrojoną w kostkę i podsmażyć na masełku. Ostudzić. Wymieszać ze śmietanką, jajkami i startym żółtym serem. Dodać sos winegret w proszku lub sól i pieprz. Ciasto rozłożyć na formie i podziurawić widelcem. Włożyć do piekarnika na ok 10 min do temp. 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta zalać masą i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku ok 15-20 min w temp. 180-200 stopni C.
Podawać na ciepło lub na zimno z sosem winegret.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 25.02.2015 11:46
ciekawy pomysł
ONY_za_kare 10.02.2014 12:24
dobre danie
IZABELA29 20.12.2013 17:54
musi byc pyszny
ben-ka 19.12.2013 09:51
podoba mi się takie jedzonko.
barbara11561 11.04.2013 12:28
na pewno bardzo smaczny:)
Katarzyna59 09.01.2013 18:57
smaczny
olkaaa 23.11.2012 10:09
super placek
Krystyna32 01.11.2012 07:55
super
senninha 15.03.2012 20:39
ciekawy przepis :)
gacopierz23 07.01.2012 21:20
ekstra
magical66 26.10.2011 16:58
smaczny
Ewa111 25.10.2011 17:02
ciekawe,można zaskoczyć domowników daniem francuskim
Edyta31 12.09.2011 23:12
ciekawy :)
aga130982 24.08.2011 07:22
super
daria899 16.05.2011 20:05
kuszące
basia70 31.03.2011 13:44
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak