Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Budyniowo- Jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
margaryna 1 kostka
jajko 4 szt.
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczna 0,5 szklanki
mleko 1 litr
budyń śmietankowy 2 szt.
kasza manna 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Budyniowo- Jabłkowe

Jabłka po obraniu ścieramy na tarce o duzych oczkach.
Z białek ubijamy pianę. Margarynę ucieramy ze szklanką cukru i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę.
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając dodatkowo pół szklanki cukru. 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy kaszę manną, jabłka, gorący budyń i reszte ciasta. Piec ok. 50 min w temp 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak