Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki faszerowane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 szt
sok z cytryny 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
cukier 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
Wątróba (z kurczaka) 9 szt
cebula 2 szt
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jaja 3 szt
sól
pieprz
Bazylia suszona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki faszerowane

Wątróbki myjemy i siekamy, drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle dodajemy wątróbkę i smażymy chwilę posypujemy solą i pieprzem i ziołami, zdejmujemy z ognia dodajemy żółtka mieszamy dokładnie podgrzewamy na małym ogniu, i ponownie zdejmujemy z ognia , ubijamy na sztywno pianę mieszamy z przygotowanym farszem przesypując bułką tartą, rozcieramy posiekany czosnek. Z obranych gruszek usuwamy gniazda , skrapiamy sokiem z cytryny, wnętrze gruszek smarujemy roztartym czosnkiem wypełniamy przygotowanym farszem, żaroodporne naczynie smarujemy grubo masłem układamy gruszki, podlewamy winem , wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 11.02.2013 19:38
Fajne
Wafelek2601 11.01.2012 00:08
super
Iwona51
Iwona51 26.11.2011 10:40
extra
marchewka 21.08.2011 23:11
mmmm... myślałam, że będzie na słodko... ciekawe
Seba 12.08.2011 10:36
super
ziutula
ziutula 06.08.2011 06:34
dobre jedzonko..
bursztynek 26.04.2011 23:39
ciekawe!
Monika193
Monika193 24.04.2011 23:13
muszą być pyszne
patusia 02.03.2011 22:48
Apetyczny i bardzo ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak