Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z powidłami śliwkowymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/4 szkl
cukier 3/4 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 1/2 kostki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 szt
olej 3 łyżki
olej do smażenia
powidła śliwkowe
spirytus 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z powidłami śliwkowymi

Na samym początku przygotować rozczyn- w letnim mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Rozczyn pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie do miski wsypać mąke, reszte cukru, żółtka, olej, spirytus,cukier waniliowy i wlać rozczyn. Wszystko ze sobą połączyć i wyrobić ciasto rękoma. Przygotowane cisato pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzine(najlepiej miske czyms przykryc). Po tym czasie wyrobić płaskie prostokąty i na każdy kawałek ciasta położyć 1-2 łyżeczki powideł śliwkowych. Przygotowane pączki pozostawić na około 30 minut(aby podrosły). Po tym czasie rozgrzać garnek z olejem. Smażyć na złotobrązowy kolor. Przed podaniem pączki można polukrować(1 szkl cukru pudru i 2 łyżki wody- wymieszać to ).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak