Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 30 dag
cukier 25 dag
jajko 1
żółtko jajek 2
jabłka 1,5 kg
orzechy włoskie 10 dag
budyń waniliowy
migdały do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szarlotka

Z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, jajek, żółtek i 10 dag cukru zagnieść kruche ciasto i włożyć na około godzinę do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. 15 dag cukru rozpuścić w garnku, gdy nabierze koloru słomkowego dodać potłuczone orzechy włoskie, wymieszać i dodać jabłka. Podsmażyć, wsypać cynamon i budyń waniliowy, smażyć chwilę i poczekać aż wystygnie. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, na spód wyłożyć 1/3 ciasta, wyłożyć jabłka i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 01.05.2012 06:09
dobra
BernadettaP 11.12.2011 09:54
Ależ apetycznie wygląda :)
IKrakowianka 04.08.2011 22:57
uwielbiam szarlotkę!! :)
Ania67 06.04.2011 12:39
uwielbiam
Monika193
Monika193 06.03.2011 09:49
muszę upiec mężowi :)
ben-ka 04.03.2011 07:45
Wszystko co z jabłkami bardzo lubię:)
accee 03.03.2011 21:59
NAJS
Dorota76 02.03.2011 20:21
fajniutkie
Jolanta_P-S 02.03.2011 19:56
dzisiaj dzień jabłkowy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak