Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort korzenny z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 50 dag
czekolada gorzka 3 tabliczki
jajko 4 szt.
sól 1 szczypta
cukier 10 dag
mąka pszenna 5 dag
mąka ziemniaczana 3,5 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1,5 dag
polewa biała 30 dag
polewa ciemna 5 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: tort korzenny z kremem

Śmietanę podgrzej. Rozpuść w niej kawałki gorzkiej czekolady. Schłódź. Białka ubij z solą, 3 łyżkami zimnej wody i cukrem. Ubijając, dodawaj żółtka. Połącz z obiema mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po schłodzeniu przetnij na 4 placki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. jeden biszkoptowy placek ułóż na spodzie tortownicy, posmaruj 1/3 bitej śmietany. Przykryj drugim plackiem. w taki sam sposób układaj kolejne warstwy.
Polewy czekoladowe stop wg przepisu na opakowaniu. Tort oblej białą polewą. Ciemną polewę przełóż do szprycy. Na wierzch tortu wyciskaj cienkie paseczki ciemnej polewy. Tort wstaw na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 05.05.2011 16:52
to może być znakomite
suzana 02.03.2011 13:40
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak