Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z boczniaków

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zobacz, jak zrobić zupę z boczniaków. W kilku prostych krokach przygotujesz danie, które zagości w domowym menu na dłużej! Pyszne boczniaki polecają się na obiad. 

Składniki:

boczniaki 30 dag
seler korzeniowy 1 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
ziemniaki 2 szt
masło 1 łyżka
śmietana 1 szkl
mąka 1 łyżka
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków to jeden z wielu przepisów na te pyszne grzyby. Dodatek warzyw i intensywnego bulionu sprawia, że smakuje ona każdemu. 

1. Seler, cebulę, ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój na małe kawałki.

2. Bulion zagotuj w garnku, włóż warzywa, gotuj, aż będą prawie miękkie.

3. Boczniaki oczyść, pokrój na kawałki. Masło stop na patelni, podsmaż boczniaki. Przełóż do warzyw, gotuj do miękkości.

4. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Sprawdź inne przepisy na boczniaki:

Panierowane kotlety z boczniaka z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami

Kluski z boczniakami w śmietanie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak