Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 30 dag
mąka 30 dag
ziemniaki 20 dag
żółtko jajek 4 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać 3 żółtka, ziemniaki i zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 1 godz. Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę i ponownie wałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Ciasto pokroić w paski, zwijać rogaliki, ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Podawać z czystymi zupami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 08.03.2014 13:20
świetny pomysł na rogaliki
mirosława4 02.06.2013 21:13
bardzo ciekawy przepis warty wypróbowania :)
Justa32 02.12.2011 20:59
ciekawy przepis
MAR3STA 06.03.2011 17:18
zrobię sobie takie rogaliki, pomysłowe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak