Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie opiekane w zalewie pomidorowej

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Śledź zielony 1 kilogram
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 15-20 łyżek
passata pomidorowa 4 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0,5 łyżeczki
cebula 3 sztuki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie opiekane w zalewie pomidorowej

Śledzie kroimy ma pół, moczymy w jajku i bułce, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zalewa: gotujemy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, dodajemy pokrojoną  w piórka cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Wszystko zagotowujemy i zalewamy ryby (zalewa na ok. 1 kg śledzia - jeżeli ktoś robi większa ilość składniki zalewy zwiększamy). Najlepsze oczywiście dopiero na drugi dzień. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 12.08.2011 14:57
oryginalny ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak