Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe po kowalsku
* schab b/k w plastrach - 4 sztuki,
* cebula - 2 nieduże,
* ser żółty - u mnie Emmentaler, 150-200g,
* majonez - 4 łyżki,
* keczup łagodny lub pikantny - 4 łyżki,
* jajo - duże,
* bułka tarta - do obtoczenia,
* sól, pieprz,
* papryka słodka mielona,
* curry - 1/2 łyżeczki,
* olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić pod folia, z obu stron . Przyprawić sola, pieprzem i papryka czerwona. Jajko rozbełtać. Każdy płat mięsa zanurzyć najpierw w jaju, potem w bułce tartej i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na lekko rumiano. Po usmażeniu, obsączyć schabowe z nadmiaru tłuszczu i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić z przyprawa curry, na tym samym oleju, na którym smażyły się schabowe. Ser żółty zetrzeć na tarce. Usmażoną cebule ułożyć na kotletach i posypać żółtym serem. Dodać majonez i keczup, po jednej łyżce na każdy kotlet. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut, w 180-200 stopniach.