Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól,5 dkg stopionego masła,wodę i sok z cytryny.Dobrze zagniatamy i formujemy gładka kulę.Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Następnie ciasto wałkujemy,na środku kładziemy schłodzone, pokrojone w małe kawałki, pozostałe masło.Ciasto składamy w kopertę i cienko wałkujemy.Chowamy do lodówki na około 20 minut.Czynność tą(składanie w kopertę i wałkowanie)powtarzamy kilkakrotnie.Na koniec cienko wałkujemy,kroimy w kwadraty,nakładamy farsz,mocno zlepiamy brzegi i układamy na blaszce.Pieczemy w 200 stopniach do ładnego zrumienienia.Trochę to pracochłonne ale wychodzą pyszne pierożki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    muszę koniecznie wypróbować ten przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    ronald88

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    iza15

    pyszne pierogi
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    ciekawe,takich nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !