Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek bardzo wilgotny

4.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepisów na murzynka jest wiele, ale ja najbardziej lubię właśnie ten - na wilgotne ciasto, mocno czekoladowe. Zawsze przyrządzam go, gdy mam ochotę na szybkie ciasto lub akurat szykuje się na niespodziewaną wizytę gości. 

Składniki:

dżem malinowy 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1,5 szkl
cukier 1,5 szkl
jajko 4 szt
mleko 4 łyżki
margaryna 200 g
kakao 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek bardzo wilgotny

Przepis na wilgotny murzynek jest sprawdzony przeze mnie już tysiąc razy. Zawsze się udaje, nigdy mnie nie zawiódł. 

Keksówka: 26 x 12 cm

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

Na samym początku rozpuścić margarynę i dodać do niej mleko, kakao i cukier. Przygotowaną masę schłodzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodać mąkę, proszek do pieczenia, dżem, żółtka i 4/5 masy z rondelka (resztę masy użyjemy jako polewy do ciasta). Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w 180 C. Gdy murzynek ostygnie, polać go resztą masą z rondelka.

Na wierzchu udekorowałam posypką czekoladową.

Zobaczcie też inne przepisy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.04.2017 15:11
świetnie wygląda
justyna54 07.04.2011 12:49
niam
aguus 02.03.2011 09:46
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak