Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baranki wielkanocna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 5 łyżek
jajko 2 sztuki
masło 5 dkg
sól szczypta
woda 1 szklanka
Goździki całe Prymat 1 opakowanie
drożdże suche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: baranki wielkanocna

Masło stopić, wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże, sól,
wbić jedno jajko, wlać szklankę wody (letniej), wyrobić cisto. Pod koniec dodać
masło. Miskę przykryć i odstawić na ok. pół godziny - ciasto powinno podwoić
swą objętość. Potem formować baranka (bezpośrednio na blasze, uprzednio
wysmarowanej), poczekać 10 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, wetknąć gożdziki jako
oczy ;) i piec (180 stopni, ok 30 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 05.07.2011 22:53
swietnie wygladaja
ajres 05.07.2011 22:53
swietnie wygladaja
banditka 27.04.2011 13:31
Robiłam taki ale wiekszy :)
Kopiko1983 14.04.2011 06:26
Śliczne owieczki!
stokrotka 08.04.2011 08:14
super
eli82 02.03.2011 08:49
na wielkanoc zrobię, są super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak