Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy z miesa mielonego

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięsa mielonego (mieszanego) 0.60 dag
cebula 1 szt
jajko 2szt
sól, pieprz do smaku
ząbki czosnku 3
zimnej wody kilka łyzek
Nadzienie:
cebula 1 szt
ser żółty 20dag
mąka do obtoczeni

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy z miesa mielonego

Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa.
Mięso bardzo dokładnie wyrobić z bułką, dodając sól, pieprz, czosnek, surowe jaja i zimną wodę. Masa mięsna powinna być jednolita i gładka.
Nabierać łyżką porcje mięsa, kłaść na zwilżoną w zimnej wodzie dłoń, na środku układać po kawałku ogórka, cebulę(pokrojoną w piórka) i słupek sera żóltego.
Zlepić dokładnie i w dłoni formować podłużne zrazy.
Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu.Zrazy należy w trakcie smażenia odwracać tak aby były rumiane z każdej strony.
Usmażone zrazy po usmażeniu należy podlać niewielką ilością wody i dusić jeszcze ok.15-20 min. bardzo smakują :) polecam

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matii6 04.07.2011 20:41
coś co lubię,nie próbowałam z ogórkiem
Aniunia773 07.04.2011 18:22
bardzo ciekawy przepis, godny uwagi
Aniunia773 07.04.2011 18:22
bardzo ciekawy przepis, godny uwagi
Aniunia773 07.04.2011 18:22
bardzo ciekawy przepis, godny uwagi
Robert10 02.04.2011 11:50
zraziki-coś dla mnie
Danuta8 10.03.2011 09:59
pyszne
alaaa 04.03.2011 11:19
z ogórkiem nie próbowałam,,
IKrakowianka 03.03.2011 13:08
Uwielbiam takie zrazy
Krystyna32 02.03.2011 14:43
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak