Przepis i sposób przygotowania na: zrazy z miesa mielonego
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa.
Mięso bardzo dokładnie wyrobić z bułką, dodając sól, pieprz, czosnek, surowe jaja i zimną wodę. Masa mięsna powinna być jednolita i gładka.
Nabierać łyżką porcje mięsa, kłaść na zwilżoną w zimnej wodzie dłoń, na środku układać po kawałku ogórka, cebulę(pokrojoną w piórka) i słupek sera żóltego.
Zlepić dokładnie i w dłoni formować podłużne zrazy.
Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu.Zrazy należy w trakcie smażenia odwracać tak aby były rumiane z każdej strony.
Usmażone zrazy po usmażeniu należy podlać niewielką ilością wody i dusić jeszcze ok.15-20 min. bardzo smakują :) polecam