Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowa baba

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 15 dag
mąka ziemniaczana 2/3 szkl
cukier 2/3 szkl
masło 25 dag
jajko 4 szt
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 3 łyżki
rodzynki 1/2 szkl
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
polewa biała 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa baba

Formę na babkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, przyprawą, kakao, wsypać bakalie, wymieszać. Pod koniec wlać roztopione, wystudzone masło, i zamieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu polać białą polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.11.2012 19:53
fajna
Motorek 17.03.2012 00:08
pycha
Elżbieta17 06.03.2011 15:10
Warto wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak